Astăzi a început la Strasbourg , sesiunea de toamna a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, la care participa 318 reprezentanti ai Parlamentelor naționale ale țărilor membre ale Consiliului Europei. Romania are alocate 10 locuri din totalul de 318, in interiorul delegatiei situația fiind următoarea: PSD- 4 parlamentari, PNL- 3 parlamentari iar PDL, PPDD si UDMR câte un parlamentar.
Programul sesiunii de toamna a APCE nu iese cu nimic din tiparul precedentelor sesiuni la care am participat. Declaratile, dezbaterile si rapoartele- pe marginea respectarii drepturilor omului, migrației, egalitatii de șanse, corectitudinii proceselor electorale, drepturilor copilului sau stadiul proceselor de monitorizare, se deruleaza zilnic, de dimineața pana seara, fie in sedintele comisiilor de specialitate, fie in plen. Evident, după discutarea acestor teme in grupurile parlamentare din APCE…
Singura tema cu miza pentru romani este votul de mâine, când Adunarea Parlamentara va desemna, dintre cele trei propuneri ale României – Iulia Antoanella Motoc, Tudor Pantiru si Ioan Florian Streteanu, pe succesorul d-lui prof dr Corneliu Barsan- actualul judecător roman la CEDO, al cărui mandat expira in decembrie. O miza uriașă pentru clasa politica din România întrucât , dacă noul judecător roman la CEDO va fi d-na Iulia Antoanella Motoc-actual judecător la Curtea Constitutionala , locul acesteia la CCR se vacanteaza si – întrucât d-na Motoc a fost desemnată de Senatului României, unde astăzi USL-ul are o larga majoritate, noul judecător va fi desemnat de USL.Prin urmare , cum zic gurile rele , efectul va fi schimbarea „majoritatii” la CCR , unde situația de astăzi -Basescu-USL 5-4 va fi in curând USL-Basescu 5-4…Evident , judecătorii CCR fiind independenti si impartiali, supusi doar Constitutiei, discuțiile despre „schimbarea majoritatii la Curte” sunt … pure speculatii …
Nu putem insa sa nu observam – se vede cu ochiul liber, ca Guvernul a făcut tot ce i-a stat in putinta sa „scape” de d-na Motoc de la CCR, pastrand-o pe lista de propuneri înaintata la APCE deși aceasta primise aviz negativ de la Comisiile Juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului… Lobby-ul guvernamental făcut d-nei Motoc in mediile europene a fost cu succes, ieri Subcomisia pentru Drepturile Omului – după audierea candidaților propusi de România, a decis cu o larga majoritate ca recomandarea subcomisiei pentru funcția de judecător la CEDO din partea României este Iulia Antanella Motoc…
Cum toate grupurile parlamentare din cadrul APCE au agreat sa urmeze recomandarea Subcomisiei pentru Drepturile Omului, votul de mâine pare a fi o simpla formalitate urmand ca d-na Iulia Antoanella Motoc sa lase CCR pentru CEDO… Iar USL- care, așa cum arătam, urmează sa desemneze succesorul la CCR al d-nei Motoc, sa nu mai poată invoca drept motiv al incapacitatii de a guverna – sau mai bine zis al „neguvernarii” , ostilitatea CCR… Sau majoritatea basista de la CCR…
Asta dacă pana mâine sau mâine nu va interveni ceva…
PS. Am aflat ca astăzi parlamentarii noștri de Galați- deputatul Eugen Chebac si senatorul Marin Nicolae, au dezertat, inregimentandu-se in PSD si UNPR. Nu pot spune altceva decât : Rusine ! Eu știu ca romanii nu uita si Dumnezeu nu doarme…
Daniel Fenechiu