În spatele lui Tudose, Senatul a făcut circ. PSD-UDMR au votat pentru un guvern-fantomă

În spatele disputei privind desemnarea lui Mihai Tudose ca premier, Senatul României a făcut circ. PSD și UDMR au votat pentru un guvern-fantomă.

Senatul a aprobat luni legea privind abilitarea Executivului de a emite în vacanţa parlamentară ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, senatorii opoziţiei reclamând faptul că România nu are un Guvern votat în Parlament şi catalogând situaţia drept „un teatru al absurdului”, transmite Mediafax.

„Parcă suntem în teatrul absurdului. Noi astăzi nu avem guvern. Noi astăzi nu avem program de guvernare adoptat de Parlament. Cum să abilităm un Guvern să emită ordonanţe? Am întrebat şi în Comisia Juridică, care guvern este cel abilitat şi pentru ce? Pentru că regula de bază a delegării legislative porneşte de la ideea de previzibilitate. (…) Ce facem? Dăm o bilă albă unui guvern viitor, fără să ştim care este programul acelui Guvern, cine este acel Guvern, ce-şi doreşte acel Guvern? Nu ar fi mai normal şi mai decent să fi aşteptat civilizat învestirea noului Guvern, aprobarea programului de guvernare şi apoi, în raport cu priorităţile respectivului Guvern, să îl abilităm să emită ordonanţe? Din păcate, (…) se pare că aici discutăm despre dictatura majorităţii”, a declarat senatorul liberal Daniel Fenechiu.

El a precizat că senatorii PNL vor vota împotrivă.

La rândul lui, senatorul USR Mihai Goţiu a spus că opoziţia asistă la abilitarea unui guvern care nu există, adăugând: „De o săptămână chiar, asistăm la nişte momente pentru istoria neagră a parlamentarismului românesc”.

În replică, senatorii UDMR au anunţat că vor vota pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a dat asigurări că nu este vorba despre un cec în alb.

Supus la vot, proiectul de lege a fost adoptat cu 80 de voturi ”pentru”, 34 ”împotrivă” şi o abţinere.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

 

Preluare: psnews.ro

Share Button
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.