Nu e o noutate pentru nimeni, ca in Romania, de la vladica la opinca, in mai toate functiile publice, oamenii sunt numiti si/sau mentinuti pe criterii politice.. Te-a numit partidul sau te-a mentinut partidul, ai obligatii fata de partid si liderul care a „reprezentat” partidul in relatia cu tine.. Asta daca vrei sa ramai.. Pentru ca, daca nu intelegi ca trebuie sa faci ce iti cere partidul, sunt o gramada care asteapta „increderea partidului”…
Scriam ieri, ca mai toate partidele au datorii uriase.. La agentii de publicitate, la tipografii, la televiziuni sau la oamenii de afaceri..Pe de alta parte exista „datoriile de onoare”.. Bani primiti ca donatie( poate nici parandarat nu ar suna gresit..) si pentru care au fost facute promisiuni- un contract anume, un traseu de autostrada, un apropiat numit la ANAF sau DNA, o concesiune sau, pur si simplu, o afacere banoasa cu statul..
De cele mai multe ori, onorarea „datoriilor politice de onoare” nu poate fi facuta de decidentul politic direct.. Mai exact de liderul de partid- national sau judetean.. Pentru ca cel care dispune de banul public sau de decizia publica e un director, un functionar.. Evident, numit sau mentinut politic.. Care pentru postul de director face ce i se cere.. Mai exact da contractul cui trebuie.. Adica celui fata de care partidul sau liderul de partid are „datorii politice de onoare” sau celui care va aduce la partid banii necesari intretinerii partidului si/sau liderului ori achitarii datoriilor partidului.. Evident si directorul trebuie sa castige ceva.. Doar nu o sa riste degeaba..
Mecanismul descris mai sus este ilustrat zilnic de televiziuni..Sute de „breiching-niuz-uri”.. Cu exponenti din toate partidele care au fost la butoanele politicii, in ultimii 26 de ani, indiferent de culoarea politica..Psd-isti, pnl-isti, pdl-isti, unpr-isti, udmr-isti, pnt-cd-isti, reprezentanti ai minoritatilor, toti s-au infruptat din banul public, singuri sau in combinatii transpartinice..
Partidul National Democrat are ca principal obiectiv pentru administratia publica, depolitizarea.. Numirea si mentinerea functionarului pe functie in mod transparent, pe criterii de cinste si pricepere.. Concurs si evaluare transparente.. Nimic politic.. Stim ca prin depolitizarea administratiei eliminam o mare parte din flagelul coruptiei! Pentru ca un functionar care si-a obtinut postul corect, nu are obligatii, nici fata de un partid, nici fata de un lider politic.. Si are ca aliat, legea..
Daniel Fenechiu
Am incercat un comentariu mai amplu, nereusit.
Daca acceptam deviza dvs., cu un partid nou – Partidul Agricultorilor din Romania – putem avea un prim dialog. Semnal pe pagina de Facebook – Marcel Cucu.