Marţi, 10.06.2014, la Grupul Parlamentar PP-DD a avut loc conferinţa de presă “Dovezi ale impactului fracturarii hidraulice de mare volum asupra sanatatii publice”, iniţiată în cadrul campaniei “România fără Fracturare” de Fundatia Eco-Civica si Asociatia Romania Fara Ei. Conferinţa a fost susţinută de Dr. Sandra Steingraber, profesor invitat la Harvard, Yale, Cornell şi Columbia, în prezent profesor la Colegiul din Ithaca, statul New York, Dr. Sandra Steingraber este co-fondator al ”Concerned Health Professionals” şi consilier ştiinţific al asociaţiei “New Yorkers Against Fracking“.
Invitaţi la conferinţă au fost: Liderul Grupului Parlamentar PP-DD Daniel Fenechiu, Deputatul Liliana Mincă, Deputatul Ştefan Dalcă, Senatorul Ioan Iovescu, Preşedintele Asociaţiei Romania Fara Ei – Epurescu George, cu participarea Senatorului Ioan Ghişe şi a Deputatului Remus Cernea.
Dr. Sandra Steingraber, om de ştiinţă/activist antifracturare din New York, a venit în România pentru a ne prezenta pericolul exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica şi pentru a fi alături de oamenii din Pungeşti, în situatia in care Chevron si-ar putea suspenda activitatile de explorare din cauza protestelor, ulterior compania urmand sa depuna plangere pentru distrugeri.
Conferinţa s-a axat pe situaţia din România în ceeea ce priveşte fracturarea hidraulică şi exploatarea gazelor de şist. Mesajul autoarei a fost bazat pe mai multe studii, cercetările realizate demonstrand gravitatea situaţiei cât şi daunele provocate de fracturările hidraulice dar şi exploatarea gazelor de şist. În primul rând se consideră că fracturarea face ca apa să dispară, care este atât de necesară în agricultură şi nu numai. În al doilea rând, o altă ameniţare o reprezintă nisipul silocos, care duce la apariţia cancerului prin proprietăţile sale şi reprezintă un pericol pentru oamenii care lucrează acolo, copii şi femei. În plus, pe lăngă apă şi nisip se folosesc substanţe chimice, otrăvitoare care de asemenea sunt dăunătoare.
S-a subliniat faptul că toate studiile arată faptul că lucurile nu se pot rezolva prin reglementări şi asta deoarece dovezile arată foarte clar acest fapt. O altă problemă ar fi poluarea aerului pentru că fracturările hidraulice şi exploatările pot avea consecinţe mari în legătură cu calitatea aerului având în vedere faptul că aceste acţiuni conţin un agent cancerigen – benzenul. S-a demonstrat şi că sănătatea oamenilor care locuiesc în zone exploatate a avut de suferit şi că femeile însărcinate şi copiii au fost afectaţi. Latura economică este una foarte importantă şi ea se intersectează cu cea a sănătăţii. De asemenea, Sandra Steingraber consideră că fracturarea hidraulică nu reprezintă un pas înainte, ci unul în lateral sau înapoi iar democraţia şi aceste procese nu pot convieţui.
În încheierea conferinţei, Dr. Sandra Steingraber a ţinut să-şi ceară scuze românilor pentru ce au făcut companiile din SUA şi a precizat faptul că este hotărâtă să câştige această luptă pentru copiii săi.
Andreea Alexandroae