Faptul că USL nu mai există în fapt decât pe alocuri este, de ceva vreme, o certitudine. Disensiunile și scandalurile din USL Ilfov, USL Vâlcea, USL Suceava – ca să le evoc doar cele mai notorii, nu fac altceva decât să confirme faptul că USL mai funcționează doar în plan guvernamental și pe hârtie. Întrucât de ”divorțul oficial” nu se mai îndoiește aproape nimeni, singura dilemă care persistă este cea legată de data ruperii formale a USL. Va fi la votarea buetului pe 2014, după buget sau în primăvară – până la alegerile europarlamentare, este întrebarea care frământă românii preocupați de politică. Când va fi, vom vedea…
Dacă în ceea ce privește guvernarea României post USL nu există prea multe variante – fiind evident pentru orice cunoscător al matematicii elementare, că un nou guven Ponta susținut de PSD, UNPR, UDMR; minorități și transfugii din PP-DD ar avea majoritatea necesară, în ceea ce privește Consiliile Județene și Consiliile Locale, situația este mai complicată. Mai exact în ceea ce privește constituirea majorităților la nivelul Consiliilor Județene și al Consiliilor Locale, PP-DD poate juca un rol extrem de important, poziție care trebuie fructificată atât în interesul PP-DD, cât și în interesul majorității românilor.
La un calcul simplu făcut în raport de ponderea partidelor politice în Consiliile Județene, rezultă faptul că la nivelul a 17 județe + Municipiul București nici preconizata coaliție PSD+UNPR+PC+UDMR și nici o alianță PNL+PDL nu vor putea avea majoritate fără consilierii PP-DD. Deci 18 Consilii Județene – asimilând Consiliul General al Municipiului București unui Consiliu Județean, în care PP-DD va înclina balanța…
O alianță națională cu PNL + PDL la nivelul tuturor consiliilor județene – adică o alianță a viitoarei opoziții, ar putea genera majoritate în 31 de Consilii Județene.
O alianță cu PSD+UNPR+PC+UDMR – adică o alianță cu preconizata viitoare majoritate guvernamentală, ar genera majoritate în Consiliile Județene a 30 de județe.
Mai mult decât atât nu este cazul să spun, fiind evident faptul că de capacitatea liderilor naționali ai PP-DD de a analiza corect viitoarele sale mișcări politice – care în mod obligatoriu vor trebui făcute în interesul românilor – și de calitatea, caracterul și consecvența liderilor locali ai PP-DD, depinde major evoluția viitoare a PP-DD.
PS. Vă prezint în tabelul de mai jos componența politică a Consiliilor Județene, Consiliului General al Municipiului București, Consiliilor locale ale municipiilor reședință de județ și respectiv ale sectoarelor Municipiului București, pentru a vă convinge singuri de rolul pe care îl poate juca PP-DD în epoca post USL.
Voi reveni cu analize atât pe consiliile locale ale municipiilor reședință de județ și respectiv pe sectoarele Municipiului București, cât și pe fiecare județ în parte.
By Daniel Fenechiu