O DILEMA PARSIVA: SA OMORAM SAU NU CAINII COMUNITARI ?

PUFI

Nu am sustinut niciodata – si nici un om sanatos la cap nu cred ca ar putea sustine – ca intre viata unui om si viata unui animal- fie acesta caine cal sau pisica se poate pune semnul egal! Viata animalului domestic trebuie sa se desfasoare pe langa casa omului sub obladuirea omului.Nu pe strazi si in niciun caz punand in pericol viata oamenilor.
Din pacate incompententa si dezinteresul majoritatii primarilor care au condus destinele marilor orase – si in special a Bucurestiului precum si indiferenta noastra au facut ca astazi cainele-pana nu demult cel mai bun prieten al omului sa devina inamicul public numarul unu.Astazi pare mai simplu sa omoram cainii comunitari decat sa le cerem primarilor sa rezolve problema in spiritul secolului XXI intro maniera europeana si cu respectarea legislatiei europene si nu in ultimul rand respectand omenia traditionala neamului romanesc.
Indiscutabil atat in Bucuresti cat si in majoritatea aglomerarilor urbane problema cainilor comunitari este una reala si serioasa.Este inadmisibil ca adulti si mai ales copii sa fie ucisi de haite de caini fara stapan.Sau ca zilnic , zeci de cetateni in Bucuresti si sute la nivelul tarii sa fie muscati de caini . Iar edilii nostrii sa nu ia nicio masura ,ani dea randul , pentru ca apoi dintro data sa clameze ca singura solutie este omorarea colectiva a tuturor cainilor comunitari…Imi amintesc de faptul ca , de ani , aud periodic de problema cainilor fara stapan , de „eforturile” si banii cheltuiti de autoritati in vederea rezolvarii problemei : construire de adaposturi , strangere a cainilor de pe strazi ,sterilizare , deparazitare , stimularea programelor de adoptie a maidanezilor… Sau de eforturile ONG-urilor de profil , de initiativele acestora , de rezultatele acestora….Cu toate acestea numarul cainilor comunitari nu a scazut iar incidentele carora le cad victime oamenii parca sunt mai multe…
Imediat ce s-a produs tragedia mortii lui Ionut – cazut prada cainilor fara stapan si indiferentei si incompetentei celor ce administreaza Bucurestiul , am abordat – in cadrul activitatilor saptamanale pe care le desfasor in colegiul in care am fost ales (Colegiul 19 – Sect 4) in discutile cu cetatenii si problema cainilor comunitari. La intrebarea simpla „Sunteti de acord cu euthanasierea cainilor fara stapan ?” marea majoritate a celor chestionati de echipa mea au raspuns DA .Oamenii isi justificau raspunsul prin afirmatii de genul : „asa nu se mai poate ” , ” am copii” , „am nepoti” sau chiar „daca nu facem nimic o sa ne omoare cainii”…Putini cetateni au raspuns NU ( cam 20%) …Reformuland intrebarea „Vreti euthanasierea cainilor fara stapan sau doar capturarea , sterilizarea si ducerea lor in adaposturi ?” raspunsurile s-au nuantat.Majoritatea dintre cei care raspunsesera ca vor euthanasierea au optat pentru solutia neletala , respectiv pentru strangerea acestora de pe strazi , sterilizare si tinerea cainilor in adaposturi . „Sa fie euthanasiati cei bolnavi si cei agresivi” , „Sa nu le mai dea drumul pe strazi ” , „Important e sa nu-i mai vedem pe strazi” , „sa nu ne mai poata musca copii si nepotii ” , „Sa verifice statul ce au facut primarii si ONG-urile cu banii”…si pozitiile de acest gen au continuat…Evident , intre continuarea acestei stari de fapt – insecuritate si pericol , si omorarea cainilor – ca singura solutie , cetatenii aleg siguranta si securitatea.Chiar daca aceasta optiune inseamna omorarea tuturor cainilor comunitari !Daca insa le este prezentata singura solutie care corespunde spiritului secolului XXI , prevederilor legislatiei europene si traditiei pacifiste a neamului nostru , romanii sunt in mare majoritate sustinatori ai acelei solutii care presupune doar strangerea cainilor comunitari de pe strazi , nu si omorarii in masa a acestora .
Este motivul pentru care continui sa cred ca solutia problemei cainilor comunitari nu este una savanta dar este una care cere consecventa si spirit civic. Autoritatile locale TREBUIE sa stranga toti caini comunitari din Bucuresti si orasele in care exista caini comunitari . TREBUIE ca acestia sa fie dusi in adaposturi , sterilizati , deparazitati si crotaliati sau microcipati. In cazul celor bolnavi sau agresivi trebuie aplicata legea , euthanasia este (doar) pentru cainii bolnavi sau agresivi , verdictul dandu-l medicul veterinar.TREBUIE apoi sterilizati toti caini din Romania , exceptie fiind cainii de rasa si cei pe care proprietarii lor ii vor de prasila.TREBUIE infiintat un Registru National Canin in care medicii veterinari – care in opinia mea trebuie sa asigure o stricta evidenta , sa inscrie toti cainii , stapanii lor , data sterilizarii , datele microcip-ului si orice alte date relevante.Evident si adoptile . Care daca nu sunt serioase si au consecinta intoarcerea cainilor pe strada TREBUIE sa atraga raspunderea adoptatorilor fictivi sau lipsiti de simt civic.Iar raspunderea trebuie sa fie
una serioasa , nicidecum o amenda penala . In cazul cainilor de rasa si a celor de prasila , evidenta fatarilor trebuie sa fie una riguroasa .Iar catelusii nou fatati trebuie sa intre in acelasi sistem: evidenta , microcipare ,deparazitare , sterilizare (cu exceptile rasa/prasila). Si astfel ,cred eu , se poate rezolva o problema nerezolvata de 20 de ani .Fara omorarea cainilor comunitari in masa , fara invrajbirea oamenilor intre ei . Intrun timp rezonabil – timpul in care autoritatile locale reusesc sa-i stranga pe toti cainii comunitari…Evident in aplicarea unei asemenea solutii-indiscutabil perfectibila eu nefiind un specialist , dar tara noastra are o gramada de specialisti si ONG-uri de profil…-TREBUIE sa se implice faptic si financiar toti cei care isi declara , cu orice ocazie , iubirea si atasamentul fata de „cel mai bun prieten al omului”…Acestia trebuie sa participe nu doar la „identificarea” de solutii , ci si la aplicarea lor..La realizarea de adoptii reale , la construirea de adaposturi , la verificarea modului in care autoritatile si veterinarii isi fac treaba…
Daca facem cu totii un efort-inclusiv acela de a ramane oameni , daca autoritatile si veterinarii isi vor face treaba cu responsabilitate , daca sterilizam , microcipam si inregistram toti cainii , daca asiguram un cadru legal care sa nu permita adoptii fictive si daca ii sanctionam drastic pe toti cei care , fie nu-si fac treaba , fie isi bat joc de efortul celor care isi fac treaba sau de caini vom avea , cred , toate sansele sa rezolvam problema cainilor comunitari.
Uman , in spirit european si in traditia omenoasa a romanilor .Si spre binele acelor necuvantatoare care din cauza incompetentei si dezinteresului autoritatilor( a se citii primari , viceprimari , directori , functionari …si lista poate continua..) , dezinteresului sau neimplicarii noastre a tuturor si a emotiei colective generate de moartea tragica a lui Ionut au devenit , peste noapte , inamicul public numarul unu .
Nu cred in solutiile globale si extreme ! Nu cred ca trebuie omorati in masa toti cainii comunitari doar pentru ca autoritatile nu si-au facut treaba !Cred ca trebuie sa aplicam o solutie umana si in concordanta cu vremurile pe care le traim si cu spiritul european ! Si mai cred ca Parchetul ar trebui sa verifice daca nu cumva exista „indicii temeinice” ca s-au savarsit fapte penale in cheltuirea banilor publici pe construirea de adaposturi , microciparea si sterilizarea cainilor comunitari , in raportarile autoritatilor locale despre numarul cainilor comunitari si masurile intreprinse , in procedurile de adoptie urmare carora cainii adoptati au ajuns tot pe strada…
Pentru toate aceste motive NU AM PUTUT VOTA PENTRU EUTHANASIEREA TUTUROR CAINILOR COMUNITARI SI CRED CA INTREBAREA IN BAZA CAREIA AUTORITATILE NE SPUN CA ROMANII VOR EUTHANASIEREA CAINILOR COMUNITARI ESTE UNA …PARSIVA . PARSIVA CA GUVERNAREA DE ASTAZI !

PS. Multumesc tuturor colegilor mei din Grupul parlamentar PP-DD din Camera Deputatilor precum si colegilor deputati din alte partide care au votat impotriva proiectului care prevede omorarea in masa a cainilor comunitari neadoptati in 14 zile sau care s-au abtinut ! Totodata multumesc tuturor colegilor senatori din Grupul parlamentar PP-DD din Senat si tuturor senatorilor din celelalte partide care au inteles ca legea , in forma votata de Camera Deputatilor , este una care nu face cinste natiei noastre si care au semnat sesizarea de neconstitutionalitate a Legii privind completarea si modificarea OUG 155/2001!Nu in ultimul rand multumesc inimosilor activisti pentru drepturile animalelor , minunatilor mei colegi avocati din Baroul Bucuresti , Baroul Ilfov si Baroul Brasov si din cadrul SCA Fenechiu , Savu & Asociatii-care au sprijinit si au facut posibil demersul , fiecare dintre ei contribuind imens la speranta pe care o avem ca aceasta lege stramba si improprie neamului nostru va fi declarata , asa cum este in fapt , NECONSTITUTIONALA !Si multumesc totodata tuturor acelora , care chiar daca nu impartasesc punctul nostru de vedere , sunt deschisi la dialog…

 

Share Button
Adaugă la favorite legătură permanentă.

9 Comentarii

 1. Nu este nici o dilema , nu stam sa punem acum viata omenilor in balanta cu viata unor animale !! Cine faca asa ceva inseamna ca nu este intreg la minte si nu are ce cauta in societate , trebuie luat cu camasi de forta si dus la psihiatrie . Maidanezii trebuie eutanasiati Masiv Urgent si Sistematic pana la eradicare lor completa conform legii 258/2013 .

 2. Cine iubeste animalele, iubeste si oamenii a devenit o axioma.
  Mai exista in parlament oameni care vor stoparea masacrului unor animale fara aparare?
  Mai exista o solutie- Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Ciolos poate cere modificarea legii aberante si criminale- asta pana nu e prea tarziu sau venim din nou in strada?

 3. despre EUTANASIE:
  Eutanasia este un act medical individual, menit sa curme suferinta sau in cazuri de boli incurabile.
  Eutanasia in masa se numeste EXTERMINARE, mai ales ca 99% dintre cainii capturati sunt sanatosi si chiar sterilizati ( multi din banii iubitorilor de animale).
  Se pune intrebarea de ce nu-i luam acasa?
  Simplu, pentru ca iubitorii de animale au deja propriile animale de companie si nu-si pot transforma casele in adaposturi- mai ales ca nimeni nu vrea sa inchida” robinetul” abandonurilor si ca efect a inmultirilor necontrolate.
  Ce stat e acesta care nu raspunde de nimic?
  Nu mai bine dam noi statul roman in judecata pentru prejudiciu moral si afectiv- care exista in jurisprudenta europeana?

 4. Solutia este data de specialistii din OIE( Codul terestru pentru controlul cainilor), OMS si celelalte foruri europene.
  De ce nu sunt caini pe strazi in tarile civilizate- simplu pentru ca acolo se respecta si aplica legile.
  Oricare doreste un animal de companie( caine, pisica), trebuie sa mearga la veterinarul din arondisment care il va identifica, steriliza si vaccina- abandonul va fi pedepsit cu amenzi usturatoare.
  S-a intamplat asa ceva in Romania in ultimii 25 ani?
  Ba bine ca NU!
  Romania a semnat tratate, a mimat democratia si afilierea la insitutii si foruri europeene, dar atat si doar formal.
  Ce se intampla in realitate- primarii si baronii locali, aducatori de voturi au facut presiune asupra politicienilor din parlament si guvern, pentru metoda extrema, fiind cea mai simpla macar ca nu este eficienta pe termen mediu si lung dar e si barbara.
  Chiar si ultima Lege 258/2013 cu Normele atat de controversate- nu au fost in stare sa ajute populatia proprietarilor de caini cu UN PACHET UNITAR DE MICROCIPARE SI STERILIZARE GRATUITA- au facut o struto-camila( sterilizare subventionata sau gratuita dar microciparea platita de proprietar)- foarte multi cetateni mai ales din mediul rural au optat pentru abandonul cainilor.
  E bine asa?
  Unii medici veterinari mai interesati au incepu o campanie de tip intrecere socialista- cine sa microcipeze mai multi- uitand de sterilizarea concomitenta- rezultatul- caini microcipati care se vor inmulti.
  Nu exista politici publice, nimeni nu monitorizeaza vreo strategie- e haos total.
  Avem institutii, bifam democratia!

 5. Ancheta procurorului nu ne-a convins 1.Copilul IOnut a fost gasit pe terenul SC Rezidential Tei, putand sa fie adus acolo deja mort. 2.Cauza decesului dat de medicul arab- hemoragie externa- nu se justifica, la locul respectiv nu exista sange, dar era masiv in afara terenului, pe un tapsan, unde cineva pusese si niste lumanari. 3.Cainii presupusi asasini, nu erau agresivi, chiar gudurandu-se pa langa echipa de invstigatii…iar cateaua batrana cu doar doi dinti care avea urme de sange pe bot, putea fi de la mirosirea trupului. 4.NU s-a facut TESTUL POLIGRAF asupra tatalui si a bunicii baiatului. 5.Fratele lui IOnut gasit de acel barbat, nu manifesta disperare ci era destul de relaxat cand a revenit in parc, putin temator doar ca bunica il va certa pentru ca s-a indepartat. 6.Barbatul care l-a gasit pe baiatul cel mare, nu stia de exstenta celuilalt frate, afland asta la intalnire cu bunica. 7.Baiatul cel mare va fi „invatat” ce sa spuna ulterior…… 8. Un copil in incredintarea unei batrane cu probleme locomotorii, denota iresponsabilitatea parintilor si decaderea lor din drepturi. 9.Raportul criminalistic nu dau verdict ca maidanezii au fost asasinii copilului.- s-a facut chiar si testul ADN- nu erau ale acelor caini. 10.. Procesul s-a tinut cu usile inchise si nici avocatii nu au avut voie sa vorbeasca despre cele petrecute in sedinta secreta, oare de ce? Azi deja se stie ca NU maidanezii de pe terenul SC Rezidential Tei au fost asasinii copilului nesupavegheat, mai degraba prezenta unuiunor caini de lupta- aspect care nu a fost deliberat luat in calcul ca alrfel am vorbi despre incompetenta, ori nu despre asta a fost vorba ci despre o actiune premeditata de inculpare a cainilor comunitari pentru o lege de eutanasie, ceea ce s-a si intamplat. Probabil daca iubitorii de animale si asociatiile ar fi platit un expert si un legist independenti, alta ar fi fost situatia

Comentariile nu sunt permise.