La emisiunea „Evenimentul Zilei TV”, la care am participat ieri, una dintre temele discutiei din platou a fost generata de demersul d-lui judecator Horatiu Dumbrava, care a „identificat” un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea legislativa si cea judecatoreasca si a propus plenului CSM sesizarea Curtii Constitutionale…In opinia dlui Dumbrava, conflictul ar consta in refuzul Camerei Deputatilor de a cere/incuvinta urmarirea penala a fostului vicepremier liberal(?) Chitoiu. Mai exact: obstructionarea Justitiei.
Neindoielnic, dl Dumbrava are dreptate cand apreciaza ca votul negativ dat de majoritatea parlamentara impotriva urmaririi penale atat a ministrului Chitoiu, cat si a altor cativa ministrii- Vosganian, Borbeli, Dobre si lista ar putea continua, este o piedica pusa in calea justitiei. Insa, ceea ce ignora fostul presedinte CSM, este faptul ca piedica este o prevedere constitutionala, respectiv art 109 alin 2 „Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor”. Or , cand Legea fundamentala lasa la latitudinea deputatilor sa stabileasca daca cer sau nu urmarirea penala a ministrului deputat pentru fapte savarsite in exercitarea mandatului, decizia -luata in limitele Constitutiei si cu respectarea procedurilor parlamentare, nu poate fi generatoare de conflict juridic de natura constitutionala. Chiar daca obstructioneaza justitia…Chiar daca e scandaloasa…Si este!
Identificarea de conflicte juridice de natura constitutionala acolo unde nu exista, doar de dragul de a iesi in fata sau pentru a crea confuzie in randul celor ce nu au cunostinte de drept constitutional, este la periculoasa si paguboasa.
Nu pot sa nu apreciez pozitia Presedintelui, care – chiar daca usor ironic, puncteaza extrem de clar:”în Constituţie se spune cine decide asupra ridicării imunităţii unui parlamentar; CCR va viza fix acest articol; dacă consideram că are şanse o asemenea sesizare, vă asigur că o făceam de mult”…
In concluzie: fie modificam prevederile constitutionale privind urmarirea penala a ministrilor parlamentari(ar mai fi si altele de modificat dar prea putini vrem asta) -dand prevalenta articolului 16 alin 2 „Nimeni nu este mai presus de lege”, fie admitem ca art 16 alin 2-anterior enuntat, este o figura de stil…
By Daniel Fenechiu
Foto: vipdeva.ro