Bunicul meu din partea mamei- un bunic cum, cu siguranta, orice nepot si-ar dori sa aiba, a trecut in lumea celor drepți, intr-o iarna teribila, acum mai bine de 35 de ani… N-o sa va povestesc acum de ce a fost un om deosebit- ma rezum doar sa va spun ca sunt mândru ca sunt nepotul lui, si-o sa va povestesc insa, din cand in cand, cate un episod din viata lui, asa cum el imi povestea in nopțile lungi si friguroase… Eu voiam sa-mi spuna povesti, seara de seara, iar el imi spunea, seara de seara, cu o rabdare de sfânt, povesti de viata… In special din viata lui… S-a nascut si a murit in Bretcu- localitate unde si colectivizarea si intovarasirea au eșuat, unde trăia sfârșiturile de toamna, iernile si începuturile de primavara, restul timpului petrecandu-si-l acolo unde isi stabilea stana…
#. #. #
Undeva spre sfarsitul verii lu’ 1940, era cu oile pe la Poiana Sărata, cand baciul lui, Moș Lapte- personaj pe care o sa-l mai întâlniți in poveștile bunicului meu, a descoperit un tanar ce dădea târcoale stanei si fusese asaltat de câini. In scurt timp, tânărul a fost adus de ciobani la stana si chestionat asupra prezentei lui in preajma. Tânărul i-a spus bunicului o poveste bine ticluita, cum ca e dintr-o comuna ocupată de unguri- dupa Dictat, ca era vânat si ca fugind cat a vazut cu ochii, a ajuns la stana. L-a induiosat, spunându-i ca era țărănist- bunicul fiind prieten cu Ghita Pop si mare admirator al lui Maniu- si l-a rugat sa-l țină la stana. L-a convins… Tânărul s- a dovedit- o buna bucata de timp, ca fiind o alegere inspirata. Harnic, bine crescut, dornic sa fie util… Ajunsese unul dintre cei mai buni ciobani..In multe seri, participa chiar la discuțiile politice facute in baza informațiilor care ajungeau la stana, de regula cand bunicu’ sau Moș Lapte coborau de la stana sa faca aprovizionarea… Am folosit ” o buna bucata de timp”, pentru ca la cateva zile dupa „arestarea Maresalului si întoarcerea armelor”- il citez pe bunicu’, tânărul a dispărut, luând cu el „un cârlan si o mioara”… Si dus a fost… L-au cautat in toata zona, au pus intrebari, dar nimeni nu a putut furniza vreo informație despre el…
Au trecut anii… Guvernul Radescu a fost silit sa plece fiind înlocuit cu Guvernul dr Petru Groza… Comuniștii au furat alegerile din noiembrie ’46- câștigate detașat de țărăniști, l-au arestat pe Maniu, l-au alungat pe Rege, au naționalizat agoniseala de o viata a tuturor celor care realizaseră ceva si au instaurat teroarea roșie… Au fost schimbați banii, au inceput arestările si deportările in Bărăgan, colectivizarea si o serie de alte nenorociri… Bunicul supraviețuia… Vânduse o parte din oi, mai avea doar vreo 500 si incerca sa nu iasa in evidenta… Prin 1950-52, intr-o seara, a venit la casa bunicilor seful de post, care le-a spus ca are o hârtie si ca trebuie sa-l duca pe bunicu’ la Brasov, ca l-a denunțat cineva ca e chiabur si ca la Brasov se va stabili ce se intampla… A rugat-o pe bunica sa-i puna si niste schimburi, ca daca va sta mai mult sau va fi deportat in Bărăgan sa aiba…. Tatal sefului de post fusese ani la randul cioban la bunicu’..
Ajuns la Brasov, bunicul a fost anchetat cateva zile si „cazat” intr-un stabiliment ce-i adăpostea pe toti chiaburii din cateva judete, scăpați pana atunci de judecata echitații proletare..Nu mi- a spus ce s- a intamplat acolo, povestindu-ne doar finalul..Adica ce s- a intamplat dupa ce s- a stabilit ca e chiabur si a aflat ca va avea domiciliu obligatoriu in Bărăgan..A urmat o ultima verificare a trierii, facuta de o echipa de comuniști mai mari in rang, decat cei care ii „evaluasera” pana atunci..Si, ce sa vezi, seful echipei era…fostul lui cioban..Ala care fugise dupa 23 August ’44 si-i furase cârlanul si mioara..Cand echipa de comuniști a ajuns in fata lui bunicu’, fostul lui cioban- ajuns mare șef comunist, i-a intrebat pe cei cu hârtiile: Ce cauta aici nea Ion? N- a apucat sa termine, ca bunicu’ i- a zis: „Ma nenorocitule! Fa bine si du-i lu Ileana, mioara si cârlanu’ pe care mi le-ai furat..Ca ma trimit comunistii in Bărăgan si o sa aiba nevoie…”.Cativa căței roșii l-au îmbrâncit, vrând probabil sa-i bage mințile in cap, ca l- a jignit pe tovarasu’, dar tovarasu’ a intervenit ferm: „Lasati-l in pace! Nea Ion a ajutat la greu un comunist! Nu se duce in Bărăgan, se duce acasă..” „Dar tovarasu’, e chiabur! Are sute de oi, a avut chiar mai multe! Are pamânturi, doua case si a exploatat oameni! Nu se poate!”, a protestat un activist devotat cauzei..”Am stabilit”, a spus tovarasu’..”Nu toti care au oi sunt exploatatori…”
In acea seara, dupa o absenta de aproape o luna, bunicul s- a intors acasă..Tovarasu’ l-a sunat pe Presedintele consiliului popular si i- a explicat ca bunicu’ nu a fost exploatator..E putin chiabur, dar nu exploatator..Si, si- a spălat păcatele ajutând la greu un comunist..
Bunicu’ nu l- a mai intalnit pe tovarasu’. Mai afla uneori, din bârfele de la consiliul popular, ca din cand in cand, tovarasu’- care a facut cariera in partid, in eșalonul doi, mai telefona si întreba de nea Ion..Mioara si cârlanul, nu le-a mai recuperat..
In fiecare an, de 23 August, imi amintesc cu drag de povestea bunicului meu despre mioara si carlanu’ furate de un comunist..De un comunist recunoscător..
By Daniel Fenechiu
Foto: obiectivbr.ro
Emoționante poveștile bunicilor noștri. Ma întreb, bunicul lui VVP ce i povestea in serile de iarna?