Fenechiu acuză manevre grave PSD cu legile justiției. PNL, ochi dulci pentru ALDE și UDMR EXCLUSIV

Senatorul PNL Daniel Fenechiu (vicepreședintele Comisiei juridice din Senat) a acordat miercuri o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit în termeni duri despre manevrele grave pe care PSD ar intenționa să le facă în Parlament în ceea ce privește legile justiției.

Amintim că ieri (marți) au fost depuse la Camera Deputaților proiectele de modificare a legilor 303, 304 și 317 din 2004 (privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii), într-o formă sensibil schimbată față de varianta inițială gândită de către ministrul Justiției, Tudorel Toader. De altfel, același Toader a ales să NU își asume responsabilitatea de inițiator, ci să o paseze către aleșii PSD și ALDE.

În acest context, avocatul Daniel Fenechiu a ținut să scoată în evidență faptul că actuala formă „îmblânzită” a legilor justiției se datorează opoziției manifestate atât de către PNL și USR, cât și de către societatea civilă.

„În primul rând, aș vrea să spun că opoziția vehementă a societății civile și a partidelor de opoziție (în principal a Partidului Național Liberal) a avut o consecință în ceea ce privește aceste propuneri. Dezbătute de câteva luni de zile, s-a putut constata și se vede cu ochiul liber că, urmare a obiecțiilor majore pe care le-am avut la propunerile inițiale, inițiatorii au renunțat la o parte din ele. Bunăoară: președintele n-a mai fost scos din mecanismul decizional de numire a procurorilor-șefi, s-a renunțat la introducerea în controlul ierarhic al procurorului temeinicia (a rămas doar legalitatea)… Deci sunt niște modificări care au fost generate de vehemența cu care societatea civilă și Partidul Național Liberal s-au opus la propunerile inițiale”, a afirmat Fenechiu pentru PSnews.ro.

Pe de altă parte, senatorul PNL a avertizat că majoritatea PSD-ALDE poate oricând să introducă „șopârle” care să readucă radicalismul viziunii lui Tudorel Toader.

Evident că Partidul Social Democrat și ALDE nu au renunțat la toate șopârlele pe care le aveau în vedere, insistând și menținând în propunere înființarea acelei direcții speciale de anchetare a judecătorilor și procurorilor. Ei având majoritate (și noi știm foarte bine că aceste renunțări le-au făcut doar pentru că opoziția a fost extrem de vehementă – atât a PNL, cât și a societății civile), suntem convinși că asta a fost o variantă de îmblânzire. Nu putem avea nicio garanție că pe parcursul dezbaterilor nu vor veni parlamentari PSD sau ALDE sau UDMR care, prin propuneri, să readucă proiectul la forma inițială, care era inacceptabilă și care practic subordona politic justiția. Deci, din punctul ăsta de vedere, principala noastră menire în procedura parlamentară este să ne asigurăm că nu vor putea să facă acele lucruri la care au renunțat, dar nu știm dacă renunțarea este definitivă sau a fost doar o temporizare.

Dar, separat de treaba asta, mai sunt o serie de modificări asupra cărora va trebui să ne manifestăm un accent critic – bunăoară, cea cu accederea în magistratură. Inițial, Tudorel Toader venise cu propunerea de accedere în magistratură a celor care au minim 30 de ani și o vechime într-o profesie juridică. Acum se introduce un stagiu prealabil la un birou de avocatură, la un notariat, la un penitenciar, la o instanță… Deci sunt multe lucruri despre care putem vorbi, însă, una peste alta, primul lucru este un succes al societății civile și al opoziției că au reușit să-i facă să renunțe la parte din propunerile care erau inacceptabile. Aici nu pot să omit că au renunțat la mutarea Inspecției Judiciare sub controlul politic al ministrului și au lăsat textul în coadă de pește.

Nu este obligatoriu ca aceste propuneri să fie aprobate în forma în care au fost ele înaintate (către Parlament – n.r.), pentru că noi știm foarte bine că majoritatea PSD-ALDE, susținută de UDMR (care are interese evidente pe legile justiției) poate să facă absolut orice amendamente. Nu credem că am scăpat de pericolul politizării justiției; doar în momentul în care proiectul va ajunge la Senat, vom putea face o analiză. Însă faptul că au renunțat la parte din lucrurile inacceptabile e din capul locului un succes”, a detaliat Daniel Fenechiu.

În continuare, senatorul de Bacău și-a exprimat „mari rezerve” asupra procedurii pe care PSD și ALDE au ales-o pentru parcursul parlamentar al legilor justiției.

„Avem mari rezerve asupra statutarității modului de dezbatere parlamentară, pentru că dintr-odată aceste comisii de coduri au devenit un soi de factotum în materie de legislație judiciară. Noi credem că în mod firesc ele ar trebui să fie dezbătute în Comisia juridică din Camera Deputaților, aprobate sau respinse în plenul Camerei Deputaților, și ulterior să ajungă la Senat, în calitate de cameră decizională”, a punctat PNL-istul.

Întrebat dacă liberalii ȘI USR au în plan negocieri cu UDMR, pentru ca partidul lui Kelemen Hunor să manifeste cel puțin un noncombat (dacă nu chiar o minimă bunăvoință) față de opoziție în legătură cu legile justiției, Daniel Fenechiu a amintit că șeful lui de partid, Ludovic Orban, a anunțat deja că PNL va discuta cu aleșii din PSD, ALDE și UDMR nemulțumiți de politica actualului guvern, în perspectiva moțiunii de cenzură din această sesiune parlamentară.

„Președintele partidului, domnul Orban, a declarat că domnia sa în momentul de față urmărește cu atenție ce se întâmplă în relația UDMR-putere, că există foarte mulți nemulțumiți vizavi de actuala politică guvernamentală – și din PSD, și din ALDE – și a precizat foarte clar că Partidul Național Liberal va iniția o moțiune de cenzură. Deci, din punctul ăsta de vedere, Partidul Național Liberal va face tot ceea ce depinde de el ca să oprească guvernarea PSD, care – așa cum arătăm de câte ori avem ocazia – duce România spre prăpastie”, a încheiat parlamentarul jurist.

 

Preluare: psnews.ro

Share Button
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.