Senatorul PNL Daniel Fenechiu (vicepreședinte al Comisiei juridice din Senat) a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care le-a bătut obrazul PSD-iștilor și ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru situația creată în urma eliberării a circa 400 de deținuți, în baza Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu în legătură cu eliberările din penitenciare pentru deținuții care s-au confruntat cu condiţii necorespunzătoare.
Pentru început, Daniel Fenechiu și-a exprimat nemulțumirea că guvernanții au început cu rezolvarea problemei deținuților, ignorând alte categorii sociale (pacienții din spitale insalubre, studenții din cămine neîngrijite etc.).
„Scopul legii penale este să tragă la răspundere persoanele care au încălcat legea. Scopul pedepsei este unul multiplu: pe de o parte, pedeapsa are un scop educativ; pe de altă parte, are un scop de izolare; pe de altă parte, urmărește protejarea societății, ca să nu se mai întâmple anumite lucruri pe care persoanele astea le-au săvârșit. Persoana intrată în pușcărie beneficiază de toate drepturile, mai puțin cele care sunt restrânse de către detenția propriu-zisă – motiv pentru care are dreptul să trăiască în condiții umane, cu respectarea demnității umane șamd. Parlamentul, în «înțelepciunea» lui (cu ghilimelele de rigoare), a apreciat că poate să compenseze anumite condiții inumane din penitenciare, dându-le deținuților o reducere de șase zile pe lună.
Eu m-am opus acestei idei și când a lansat-o Raluca Prună, și când Camera Deputaților a votat-o, pentru că noțiunea de «condiții» nu înseamnă «compensații». Adică asta e ceva de genul: în loc să-ți ofer condiții de rigoare, eu m-apuc și te bat pe tine, motiv pentru care îți creez niște facilități pentru că te-am bătut. Stau și mă întreb: cu oamenii care stau în spitale în condiții insalubre ce facem? Le prelungim viața cu șase zile la luna de spitalizare? Dar studenților care stau în condiții mizere ce le facem? Le scurtăm facultatea cu trei zile? Deci, din punctul ăsta de vedere, asta a fost o găselniță care nu are niciun pic de legătură cu spiritul deciziei CEDO”, a explicat Fenechiu pentru PSnews.ro.
Avocatul a subliniat că România a fost obligată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să amelioreze condițiile din închisori, iar nu să găsească soluții provizorii, precum cea cu eliberarea deținuților.
„Decizia CEDO pe penitenciare cerea să se creeze condiții. Iar condițiile se pot crea prin: eliminarea suprapopulării (adică prin construirea de penitenciare noi) și respectiv prin asigurarea unor condiții minimale, care țin de igienă, de acces la o toaletă în condiții de normalitate, țin de apă caldă, țin de posibilitatea să respire și aer curat, posibilitatea de a avea o suprafață de metri pătrați, cum este stabilită în normele internaționale (4 mp per deținut) șamd. Deci la asta se referea comunitatea europeană; nu la ideea că-i ținem în condiții insalubre, dar le dăm drumul puțin mai repede. Pentru că, dacă stai și te gândești la unul condamnat la 10 ani de zile, degeaba îi dai drumul cu doi ani înainte, în contextul în care 8 ani de zile trăiește în condiții mizerabile. Nu rezolvi absolut nimic! Dar majoritatea parlamentară a preluat ideea într-o manieră populistă și demagogică și i-au dat drumul în sensul ăsta. De-aia s-a și ajuns aici”, a subliniat juristul.
În contextul gradului ridicat de recidivă, care provoacă reumplerea închisorilor, Daniel Fenechiu a vorbit despre „un carusel vechi și constant în justiția românească”,
„Acuma: relativ la faptul că oamenii eliberați din penitenciare se mai și întorc, ăsta este un carusel vechi și constant în justiția românească. Unul care este decis să se întoarcă în pușcărie sau care nu respectă în niciun fel drepturile altora și este bântuit de ideea de a săvârși infracțiuni se va întoarce în pușcărie și dacă-i dai drumul condiționat, și dacă-i dai drumul cu anumite facilități, și dacă-i dai drumul la termen. De altfel, studiile în domeniu arată că există persoane care, la un termen foarte scurt după eliberarea din închisoare (că sunt zile, că sunt săptămâni), se întorc în spatele gratiilor. Deci, din punctul ăsta de vedere, nu cred că se poate crea o legătură directă între recursul compensator și condițiile din pușcărie”, a punctat senatorul liberal.
Întrebat cum i se pare atitudinea relaxată afișată de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, Daniel Fenechiu a sugerat că și acesta poartă o parte din vină, întrucât nu s-a aplecat mai cu atenție asupra statisticilor pe care i le-a pus (ori ar fi trebuit să i le pună la dispoziție) Administrația Națională a Penitenciarelor.
„Eu mărturisesc că nu sunt atât de apropiat cu domnul Toader, încât să îi cunosc obiectivele ministeriatului. La momentul învestirii, una ne-a spus și altele face. Deci nu pot decât să prezum sau să speculez anumite lucruri. Eu cred că această măsură nu a fost una care să se circumscrie ideii de stat de drept, de democrație. A fost o măsură cu accente populiste, prin care PSD-ul s-a mai gândit să câștige un pic de simpatie de la niște persoane care altfel cu greu puteau fi atrase. O asemenea măsură generează un anumit grad de simpatie – nu neapărat de la persoanele puse în libertate prin recursul compensatoriu, ci de la familiile lor. Pe de altă parte, sunt foarte mulți din cercul apropiaților PSD care beneficiază de această măsură. Ăsta e un lucru trebuie avut în vedere! Or, din perspectiva asta, e o măsură care ajută și foarte multe persoane din zona camarilei politice, care eventual au mai și scris trei cărți în pușcărie, și astfel pot să iasă imediat.
Deci ce are Tudorel Toader în vedere în momentul de față nu știu, pentru că într-o declarație dată zilele trecute spunea că n-a anticipat că o să iasă chiar atâția deținuți și chiar cu asemenea pedepse. Asta în contextul în care nouă, la Comisia juridică, Direcția Penitenciarelor ne-a adus situații cât se poate de clare atât când am discutat despre propunerea PSD privind Legea grațierii (care a trecut tacit de Senat și a ajuns la Cameră), cât și când am discutat despre Legea recursului compensatoriu. Deci se știa foarte clar care este structura de pedepse și de categorii de infracțiuni avute în vedere. Așadar nu există foarte multe necunoscute. A, că pe domnul Toader nu l-a interesat, asta este altă problemă. Dar, având un aparat la dispoziție, având Direcția Penitenciarelor în subordine, eu cred că domnul Toader știa încă dinaintea măsurii toate
persoanele care puteau să iasă. Aceste statistici puteau fi furnizate într-o jumătate de oră de cei de la Penitenciare!” a încheiat PNL-istul.
Preluare: psnews.ro