Despre proiecte pentru profesie…

      Mai multi confrati si-au manifestat nemultumirea cu privire la imprejurarea ca incepe Congresul Avocatilor si nu cunosc nici candidatii la CUNBR, CP si Presedinte, nici programele candidatilor sau echipelor… Indiscutabil, nemultumirea confratilor este fireasca, intrucat astazi- la nivel de Uniune, exista vizibil doar doua programe, respectiv Programul Florea- etatism, ermetism, autocratie, centralism, izolare interprofesionala si interinstitutionala, evitarea legaturilor firesti, institutionale si informale cu politicul- si Programul antiFlorea- principial, opusul a ce a impamantenit actualul presedinte al UNBR…
Chiar daca avocatura romaneasca este dominata de un curent, evident si vizibil cu ochiul liber, antiFlorea, confratii nostri isi doresc in mod firesc sa stie care este viziunea post Florea a contestatarilor acestuia..
In ceea ce ne priveste- vorbesc aici atat de mine, cat si de ADSA, noi credem ca o noua viziune asupra viitorului UNBR trebuie sa aiba in vedere, atat remedierea deficientelor organizatorice si functionale identificate in organizarea si functionarea UNBR- generate, fie de centralismul si/sau formalismul exagerat, fie de viziunea autocrata si etatista a echipei actualului presedinte, cat si aplicarea unor solutii de succes din experienta altor organizatii profesionale …

   In continuare voi prezenta cateva din propunerile noastre:
1) Regandirea si reasezarea activitatii UNBR, prin cresterea rolului consultarii publice In profesie asupra temelor de interes pentru confrati, intarirea democratiei profesionale, imbunatatirea si permanentizarea transparentei decizionale si cresterea si intarirea rolului barourilor in stabilirea politicilor profesionale.
2) Regandirea strategiilor de comunicare si dialog ale Uniunii, prin orientarea spre un dialog interprofesional si interinstitutional pragmatic, care sa imbine dialogul institutional cu cel informal si care sa genereze promovarea cu succes intereselor profesiei .- Grup de lucru pragmatic.
3) Regandirea interactiunii institutionale si informale cu politicul, in principal cu confratii care activeaza in zona politicului in scopul promovarii intereselor profesiei.- Aici vad un grup de lucru pragmatic care sa genereze o structura informala mixta, care sa cuprinda confrati din Parlament si din alte autoritati, inclusiv locale si care sa aiba o agenda cu problemele de interes- actuale si de perspectiva, ale profesiei.
4) Elaborarea unor strategii si politici profesionale pragmatice avand ca obiect intarirea prestigiului profesiei si respectarea avocatului.
5) Elaborarea unor strategii avand ca obiect extinderea portofoliului de servicii specifice profesiei de avocat, implementabile in raport de evolutia societatii si a legislatiei, precum si de demersurile concrete ale reprezentantilor profesiei.
6) Descentralizarea activitatii Uniunii prin intarirea autonomiei barourilor, inclusiv prin redistribuirea catre acestea a unei parti a resurselor financiare atrase la UNBR-venituri din activitatile de operator, excedente ale exercitiului finaciar anual, s.a.m.d.
7) Punerea In dezbaterea publica profesionala a temelor care suscita interes sau genereaza divergente- publicitatea profesionala, asistenta juridica “pro bono”, reinstituirea “secretarului de avocat”, s.a.m.d
8 ) Elaborarea unor strategii si politici profesionale de imbunatatire a disciplinei financiare in profesie si de intarire a controlului raportarii si colectarii.
9) O noua lege a organizarii si exercitarii profesiei de avocat, in ton cu noile realitati. O organizare moderna si o democratie profesionala reala..
***
Cu privire la CAA si pregatirea profesionala, nu formulam deocamdata propuneri…Daca vom ajunge sa avem acces la datele si informatiile care sa ne permita sa avem o evaluare serioasa, nu vom ezita sa venim cu propuneri…

Share Button
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.