DECALOG I – Despre cum s-au facut listele de candidati la alegerile locale si parlamentare…

Imi propusesem – asa cum anuntasem de altfel, sa incep Decalogul cu un material despre  cauzele si motivele care au generat plecarile unor parlamentari alesi pe listele PP-DD din partid si sa continui cu motivele si ratiunile pentru care PP-DD a exclus un numar  mare de consilieri… Am realizat insa, ca ambele analize trebuie sa porneasca de la analiza modului in care au ajuns pe listele PP-DD, atat parlamentarii dezertori cat si consilierii exclusi… Asa ca, am procedat in consecinta si am decis sa incep Decalogul cu analiza modului in care PP-DD si-a selectat candidatii atat pentru alegerile locale din iunie 2012 cat si pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012.

PARTEA  I –  PREMIZE.   PP-DD IN PERIOADA SEPTEMBRIE 2011 –  APRILIE 2012

Pe 19 septembrie 2011 – dupa mai bine de un an de clinciuri juridice si judiciare si dupa ce Justitia ne refuzase autorizarea infiintarii Partidului Poporului, Curtea de Apel Bucuresti hotara, prin decizie irevocabila autorizarea infiintarii Partidului Poporului – Dan Diaconescu si dispunea inregistrarea acestuia in Registrul Partidelor Politice.
Odata depasita dificila etapa a autorizarii infiintarii partidului si a inscrierii acestuia in Registrul Partidelor Politice, incepea etapa organizarii structurilor teritoriale. O activitate care – dupa mai bine de un an de piedici si hartuiri, care parca nu se mai teminau,  parea mult mai usor… Existau mii de nuclee de sustinatori si simpatizanti, mii de sedii, o exuberanta nemaiintalnita dupa “89, o dorinta sau disponibilitate de implicare a romanilor, greu de comensurat. Piedicile anterioare pareau calcate in picioare de marea masa de romani care doreau o schimbare reala, o Romanie a poporului, condusa de popor, pentru popor. Tot ceea ce trebuia facut se rezuma la un singur cuvant: organizarea…
Din pacate insa, organizarea se face cu oameni … Cu oameni care stiu sa organizeze, cu oameni care vor sa construiasca, cu oameni de buna credinta. Daca in ceea ce priveste ultimele doua categorii enuntate – oameni care vor sa construiasca si oameni de buna credinta, nu au existat probleme, marea majoritate a romanilor care au aderat la proiectul PP si apoi PP-DD dorindu-si in mod real sa construiasca un partid care sa le schimbe viata in bine, in ceea ce priveste “oamenii care stiu sa organizeze”, acestia  au cam lipsit… Pentru ca marea majoritate a celor care pricep organizarea fie erau inregistrati politic, in PSD, PDL sau PNL fie sunt free-lanceri care lucreaza pe bani multi. Iar cei care au existat la acel moment, s-a demonstrat ulterior – si nu stiu daca demonstratia si-a epuizat toate aplicatiile… – nu au facut altceva decat sa construiasca un PP-DD pentru altii.  Pentru ei, pentru PSD, pentru PNL, pentru PDL , pentru oricine altcineva decat pentru cei care si-au dorit atat de mult un partid al poporului, un partid altfel decat cele carora nu le-a pasat de romani.
Asadar, imediat dupa 19 septembrie 2011 a inceput organizarea PP-DD ca partid politic. Foaia de parcurs a organizarii, parea – asa cum am aratat, simpla… Constituirea organizatiilor locale, alegerea structurilor de conducere locale, alegerea structurilor de conducere judetene, alegerea conducerii nationale de catre Congresul Partidului, un congres reprezentativ pentru milioanele de romani care isi punea practic ultima speranta in noua forta politica nascuta din suferinta de 20 de ani a poporului. In acest sens structura interimara de conducere a PP-DD – formata, fie din persoane apropiate de Dan Diaconescu (Simona Man, Diana Voiculescu,  Radu Popa, Eduard Dumitrascu, Radu Orzata , Sorin Ovidiu Balan, Florin Condurateanu si , evident , autorul prezentului material), fie din persoane care s-au implicat in actiunea de organizare prealabila autorizarii infiintarii partidului  (Liviu Neagu, Cristian Sefer, Eugen Mihalache, Cristina Nicolescu, Gica Slabu, Murgu Neagu, Alin Demle, Ion Nicolae, Ion Dumitru si altii) a stabilit un program al “ foii de parcurs”, cu termene si proceduri, numind totodata, in vederea bunei desfasurari a procesului de organizare, presedinti interimari la nivelul fiecarei organizatii judetene. Odata cu inceperea activitatii de organizare legala a fiecarei organizatii locale s-au declansat “neplacerile”. In majoritatea localitatilor au aparut probleme intre nucleele informale de PPDD- isti, neintelegerile vizand in general persoana liderului formal al organizatiei. Membrii nucleelor se acuzau reciproc, fie de interese personale, fie ca ar fi “intrusii” PSD-ului sau PDL-ului, fie ca activitatea celorlalti a fost mai putin insemnata… Neintelegerile si parele nu au putut fi mediate de cele mai multe ori la nivelul conducerilor judetene si au ajuns la Bucuresti. Luni de zile activitatea conducerii centrale a PP-DD a constat in discutii interminabile cu grupuletele si nucleele aflate in conflict in vederea medierii acestora.
Odata ce PP-DD a fost incris in Registrul Partidelor Politice, reactiunea partidelor “vechi” si-a schimbat formele de manifestare. Daca dupa ce Justitia respinsese prin hotarare irevocabila inregistrarea PP-ului si prima instanta se incapatanase sa respinga inregistrarea PP-DD-ului, majoritatea infiltratilor in structurile care sustineau infiintarea unui partid al poporului  se relocasera, dupa admiterea recursului fondatorilor PP-DD si inregistrarea partidului in Registrul Partidelor Politice s-a declansat o noua etapa de infiltrari si de racolare a veleitarilor ori a celor ce activasera in alte partide, anterior inscrierii in PP-DD. Actiunea, in care fruntasi au fost PSD si PDL, a fost gandita si implementata ingenios. Spun ingenios avand in vedere un partid la inceput de drum fara structuri stabile si fara filtre sau mecanisme de control eficiente. Mai mult, deseori filtrele noastre erau oameni care erau “vasali” ai Presedintelui de Consiliu Judetean, ai Primarului, sau ai unui baron local. Despre fenomenul infiltrarii mai adaug doar ca majoritatea infiltratilor si-au justificat demersul de a se alatura PP-DD-ului fie prin dezamagirea fata de fostul partid – din care au plecat sau au fost exclusi (evident din motive ce tin de calitatea ori tinuta lor morala sau din principialism…), fie prin dorinta unui om care nu a facut politica (chiar daca a lucrat pentru un baron local sau intr-o structura administrativa, subordonata politic) de a contribui la o Romanie a poporului…  In general, toti acestia erau mai bine situati din punct de vedere financiar ca marea majoritate a membrilor PP-DD  si mai toti disponibili sa contribuie la organizarea activitatii organizatiilor locale. Unii cu sediu, altii cu plata chiriei sediului si/sau a utilitatilor sau cu finantarea unor activitati politice ( Sfantul Nicolae, 1 Decembrie,  Craciun, 1 si 8 Martie, Sfintele Pasti, s.a.m.d.)
Indiscutabil, mare parte din galcevile si disensiunile dintre nucleele si grupurile de membri  si simpatizanti PP-DD, au fost generate, gestionate si finantate de catre intrusii altor partide in PP-DD. Mai grav este faptul ca infiltrarile au afectat si conducerile organizatiilor judetene, ceea ce a permis ca multe din “solutiile” date divergentelor locale la nivel judetean sa aiba in vedere, nu interesele si obiectivele PP-DD, ci interesele PSD, PDL si PNL de a controla organizatiile noastre locale si judetene. Si implicit – in timp,  partidul…
Evident scopul PSD, PDL si PNL  era acela de a isi impune oamenii fideli sau controlabili, pe listele PP-DD pentru alegerile locale si parlamentare. Un candidat la o primarie sau la presedintia unui Consiliu Judetean  care sa faca figuratie, candidati la consiliile locale si judetene care – in ipoteza in care ar fi alesi sa sustina cand trebuie pe cine trebuie… Cat despre alegerile parlamentare, cat mai multi candidati care odata alesi sa paraseasca barca PP-DD. De voie, de nevoie, pentru avantaje sau pentru a-si pastra libertatea.
In acest context, privind critic in urma, nu a fost deloc greu ca traseistii politici, veleitarii si infiltratii altor partide – generic cei care nu aveau in raport cu PP-DD decat scopul de a sustine alte interese, evident straine spiritului lansat de Dan Diaconescu, sa reuseasca  sa se infiltreze in structurile de conducere ale organizatiilor nostre locale si judetene. Sa aserveasca unele organizatii stapanilor lor si sa indeparteze din PP-DD multi oameni de buna credinta, oameni care nu doar ca credeau in PP-DD si actionau cu buna credinta, dar urmareau binele Romaniei si al poporului roman. Concretizand, in multe organizatii, vasalii PSD-ului si PDL-ului au reusit sa preia direct sau indirect conducerea acestora. In alte organizatii alti vasali ai acelorasi stapani au reusit sa patrunda in structurile noastre de conducere. Putine au fost organizatiile care au reusit sa limiteze infiltrarile si sa pastreze in structurile de conducere PP-DD-istii de la inceput.
Ca o suprema ilustrare a afirmatiilor de mai sus, este suficient sa arat ca, pana la data Congresului PP-DD – care a avut loc la jumatatea lui ianuarie 2012, deci la 4 luni de la inregistrarea partidului in Registrul Partidelor Politice, PP-DD reusise sa organizeze doar 25 de organizatii judetene… Miza era mare, piedicile si diversiunile de asemenea, iar solutiile identificate la nivel central, mult prea firave pentru a fi eficiente.
Cam acesta este tabloul general in care s-a desfasurat activitatea PP-DD in perioada septembrie 2011- aprilie 2012, cand a inceput procedura de selectie si stabilire a candidatilor PP-DD pentru alegerile locale din iunie 2012.
In materialul urmator voi prezenta deschis modul in care au fost intocmite listele electorale ale PP-DD pentru alegerile locale si parlamentare.
PS.1: Punctul meu de vedere suporta evident critici si nu ma indoiesc ca acestea se vor maniesta din ambele sensuri.
PS.2.: Despre greselile si erorile conducerii PP-DD- din care fac si eu parte si e firesc sa mi le asum pe cele ce imi apartin voi vorbi pe larg in alt material, asa cum m-am angajat prin cuvantul inainte la Decalog

By Daniel Fenechiu

Share Button
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.