* JURIDICE.ro s-a adresat candidatilor la demnitatea de Decan al Baroului Bucuresti adresandu-le cateva intrebari, pentru ca avocatii sa-i cunoasca mai bine. Publicam raspunsurile in ordinea in care le primim.
Alina Matei: Multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. De ce ati decis sa candidati pentru demnitatea de Decan, cea mai inalta functie din cadrul Baroului Bucuresti?
Daniel Fenechiu: Am luat decizia sa candidez la onoranta demnitate de Decan al Baroului Bucuresti, intrucat am convingerea ca pot rezolva multe dintre problemele cu care se confrunta confratii din Bucuresti. Probleme, care se inmultesc de la un mandat de decan la altul – in loc sa fie rezolvate -, si care genereaza o fireasca nemultumire in interiorul profesiei. Analizand programul meu ”Sa redam Baroului Bucuresti importanta de odinioara”, cred ca marea majoritatea a confratilor isi vor regasi mare parte din ceea ce isi doresc.
Alina Matei: Avocatii bucuresteni trebuie sa aleaga dintre 16 candidati. Este bine ca si-au depus candidatura asa multi colegi avocati?
Daniel Fenechiu: Dreptul de a alege si dreptul de a fi ales sunt drepturi fundamentale. E adevarat ca numarul mare de candidati va duce la fragmentarea votului si favorizeaza candidatii in functie, dar confratii vor avea de unde alege.
Alina Matei: Credeti ca printre candidati se numara si candidati in sustinerea adevaratului candidat?
Daniel Fenechiu: Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare. Pe unii dintre candidati chiar nu ii cunosc. Va asigur insa ca, in ceea ce ma priveste, nu fac jocurile nimanui.
Alina Matei: Dintre cei 16 candidati, doar o colega avocat si-a depus candidatura. Prefera avocatii sa fie condusi de un barbat avocat. Sau nu a venit vremea femeilor avocat?
Daniel Fenechiu: Eu cred ca avocatii prefera sa fie condusi de un Decan si de un Consiliu al Baroului, format din confrati onesti, competenti si preocupati de soarta profesiei. Iar aceste calitati nu tin de sexul celor care candideaza.
Alina Matei: Spuneti-ne, va rugam, cateva din ideile proiectului pe care l-ati gandit pentru functia de Decan. Ce intentii aveti? Care sunt scopurile, obiectivele? Ce doriti sa faceti?
Daniel Fenechiu: Principalul meu obiectiv, daca voi primi increderea confratilor, va fi acela de a elimina ruptura dintre Barou si confrati, de a face Baroul Bucuresti asa cum stiu ca si-l doresc confratii. Prietenos, la dispozitia confratilor, solidar cu acestia si, nu in ultimul rand, mult mai implicat in problemele profesiei. Imi doresc un Barou Bucuresti puternic si solidar cu fiecare confrate, un bastion, intotdeauna in avanpostul viitoarei ofensive pentru readucerea avocaturii in fruntea profesiilor juridice. Evident, din acest obiectiv – pe cat de generos, pe atat de complex – rezulta mai multe obiective punctuale, dintre care cele mai importante ar fi:
I. Restructurarea aparatului Baroului si regandirea functionalitatii acestuia prin infiintarea unui serviciu de relatii si servicii pentru avocati – care sa rezolve, practic, intr-o maniera prietenoasa, profesionista si in timp real toate problemele avocatilor, un fel de birou unic amplasat pe unul dintre nivelurile cladirii din Str. Dr. Raureanu – si a unui serviciu de comunicare si relatii publice – care sa asigure atat comunicarea cu spatiul public, cat si, mai ales, comunicarea in interiorul profesiei. Un site al Baroului – profesionist si functional, pe care, cand il accesezi, sa vezi si altceva in afara de imaginea si activitatea Decanului in exercitiu – si un newsletter profesional.
II. Regandirea activitatii Consiliului Baroului si infiintarea unor structuri functionale noi. Am in vedere un departament de aparare a profesiei – care sa mon
itorizeze orice atingere adusa profesiei, precum si toate incidentele interprofesionale in care sunt lezate drepturile si interesele confratilor si care sa actioneze coerent si in timp real, in vederea apararii profesiei si a confratilor, un departament „Profesia maine”- care sa monitorizeze evolutiile legislative de interes pentru profesie, sa analizeze si sa propuna solutii de actiune pentru promovarea intereselor profesiei, departament din care vor face parte si parlamentarii care sunt avocati in Baroul Bucuresti si un departament pentru relatia cu autoritatile publice din Bucuresti – care sa creeze premisele exercitarii in bune conditiuni a serviciilor avocatiale in fata acestor institutii (conditii, program pentru avocati, facilitati).
III. Revenirea la democratia profesionala in Baroul Bucuresti si consolidarea acesteia. Am in vedere modificarea modului de vot in adunarile generale – vot mixt (buletin de vot si vot prin corespondenta/vot electronic/mandate) sau prin reprezentanti -, instituirea referendumului profesional si, de ce nu, a posibilitatii revocarii.
Transparenta decizionala, dezbaterea publica in interiorul profesiei a fiecarei probleme majore, wirelles in instante, accesul confratilor – pe baza de card si parola – la ECRIS, readucerea INPPA Bucuresti sub autoritatea Baroului Bucuresti, ”negocierea” cu Ministerul Justitiei a unor onorarii rezonabile pentru asistenta juridica din oficiu, regandirea sistemului de asigurari al avocatilor si tratarea rezonabila a mamicilor avocat sunt alte cateva obiective pe care mi le-am asumat prin programul meu ”Sa redam Baroului Bucuresti importanta de odinioara”.
Alina Matei: Care apreciati ca sunt principalele probleme cu care se confrunta avocatii din Baroul Bucuresti? Care sunt solutiile? In puterea cui sunt solutiile?
Daniel Fenechiu: Probleme sunt multe. Avocatura a ramas in urma altor profesii juridice – notari publici, executori judecatoresti – care si-au marit, incet-incet, portofoliul de servicii. Criza a condus la pauperizarea avocaturii, dovada cea mai elocventa fiind aceea ca venitul mediu lunar pe avocat este putin peste doua mii de lei. Avocatura clandestina continua sa existe, favorizata de inactivitatea sau ineficienta organelor profesiei, uneori chiar cu concursul unor confrati. Deseori avocatii sunt nesocotiti sau chiar tratati necorespunzator in instante sau la parchete, fara ca organele profesiei sa reactioneze. Solidaritatea profesionala sufera, dezbinarea se propaga. Primul pas al solutiilor pentru fiecare problema consta in alegerea unui Decan si a unui Consiliu carora sa le pese de profesie si de confrati.
Alina Matei: Cum ar trebui sa fie Decanul celui mai mare barou din tara? Un profil scurt, va rog.
Daniel Fenechiu: Un avocat serios, cu o buna imagine profesionala si publica, care sa stie ca demnitatea profesionala de Decan al Baroului Bucuresti este nu doar o onoare, ci, mai ales, o responsabilitate imensa. In plus, pentru a fi un Decan eficient, trebuie sa stii, sa vrei si sa poti.
Alina Matei: Va cunoasteti contracan
didatii? Daca nu ati candida, pe cine ati vota?
Daniel Fenechiu: Cu siguranta nu as vota pe niciunul dintre candidatii care au condus in ultimii 10 ani destinele avocaturii bucurestene si au adus-o in stadiul actual.
Alina Matei: Care dintre decanii de pana acum ai Baroului Bucuresti considerati ca si-a facut cel mai bine treaba?
Daniel Fenechiu: Nicolae Cerveni – un Decan care stia nativ ce este solidaritatea – si Toma Dragomir – un Decan intelept si un lord.
Alina Matei: Cum credeti ca se va desfasura campania pentru alegerea decanului?
Daniel Fenechiu: Pana acum, am avut parte de o campanie anosta, dar decenta. Cum insa avocatii bucuresteni sunt inteligenti si pragmatici, nu ma indoiesc ca vor evalua corect atat candidatii, cat si programele lor si vor vota in cunostinta de cauza.
Alina Matei: Daca veti fi ales, o sa faceti parte si din Consiliul UNBR. Ce intentii aveti la nivelul UNBR?
Daniel Fenechiu: Nu am ascuns niciodata c
a sunt un sustinator al cresterii, atat a importantei Baroului Bucuresti in cadrul UNBR, cat si a independentei acestuia. Traim un paradox: pe vremea Uniunii Avocatilor, aveam barouri puternice, astazi, in cadrul UNBR, avem barouri slabe. In opinia mea, Baroul Bucuresti este o anexa a UNBR. As sustine descentralizarea profesiei, implicarea activa a UNBR in cresterea rolului avocaturii si avocatului in societate, apararea institutionala a profesiei si avocatului.
Alina Matei: Cum vedeti formarea profesionala a avocatilor? Ati schimba ceva?
Daniel Fenechiu: In opinia mea, INPPA Bucuresti ar trebui sa treaca sub autoritatea Baroului Bucuresti si intreaga activitate de formare profesionala si pregatire profesionala continua ar trebui regandita, in consonanta cu interesul si prioritatile confratilor.
Alina Matei: Ce parere aveti despre mediere si relatia/confuziunea avocat-mediator?
Daniel Fenechiu: Medierea este o institutie de import, care nu are traditie in Romania si am serioase indoieli in ceea ce priveste sansele acesteia sa se impuna. Daca insa va fi sa fie, avocatul trebuie sa fie mediator de drept.
Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii care lucreaza individual sau de avocatii corporatisti?
Daniel Fenechiu: In general, sunt apropiat de avocatii pe care ii cunosc. Unii sunt „individuali”, altii „corporatisti”. In timp, unii dintre ei schimba taberele. E greu de spus. Poate si datorita faptului ca eu insumi am inceput ca „individual” si apoi, asociindu-ma cu o colega, am infiintat o societate civila profesionala.
Alina Matei: Va simtiti mai apropiat de avocatii de litigii sau de avocatii de consultanta?
Daniel Fenechiu: Societatea noastra face si litigii si consultanta. Personal, sunt mai apropiat de litiganti. Probabil pentru ca mi-au placut intotdeauna litigiile. Dar am lucrat si consultanta. Important este sa ne respectam ca profesionisti, ca este loc pe piata pentru toti.
Alina Matei: Credeti ca tinerii avocati ar trebui sa primeasca o atentie speciala, sau sunt la fel ca oricare avocat?
Daniel Fenechiu: Formarea profesionala a stagi
arilor si a tinerilor avocati este esentiala pentru evolutia lor. Iar rolul maestrului este deseori definitoriu. Eu am avut sansa sa-l am maestru pe regretatul Profesor Gheorghe Beleiu.
Alina Matei: Ce va diferentiaza fata de ceilalti candidati?
Daniel Fenechiu: Probabil faptul ca sunt deputat si membru al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, locul unde, in legislaturile precedente, interesele avocatilor au pierdut mai intotdeauna in fata intereselor notarilor. Si unde, impreuna cu ceilalti colegi avocati, atat din Baroul Bucuresti – Daniel Florea, Luminita Adam, Valeria Schelean sau Marius Manolache -, cat si din celelalte barouri, am reusit sa reechilibram situatia. Cu efecte vizibile si cu bune perspective in ceea ce priveste proiectele de legi de interes pentru profesie si pentru confrati, care urmeaza sa intre pe agenda Parlamentului. Si, cu siguranta, faptul ca – spre deosebire de principalii mei contracandidati -, nu candidez nici din pozitia de Decan in exercitiu, nici din cea de Prodecan sau membru al Consiliului.
Alina Matei: Ce mesaj doriti sa adresati colegilor pentru a va vota?
Daniel Fenechiu: Asa cum am mai spus, a
vocatii – in general – si cei din Bucuresti – in special – gandesc matur si pragmatic. Daca vor aprecia ca Baroul Bucuresti are nevoie de un Decan parlamentar – avand in vedere atat perspectivele in plan legislativ pentru profesie si Barou, cat si faptul ca sunt sustinut in demersul meu de marea majoritate a membrilor Comisiei juridice, imi vor da votul. Daca vor aprecia ca Baroul Bucuresti are nevoie de continuitate, vor alege dintre cei care ii reprezinta si astazi in organele profesiei. Mai au si alte optiuni.
Mesajul meu ar fi sa vina la Adunarea Generala Electiva si sa voteze pragmatic. In interesul profesiei si al lor. Iar daca imi vor da votul si voi castiga, programul meu va deveni „foaia de parcurs” a Baroului Bucuresti! Daca nu, viata merge mai departe, iar eu voi sustine, in continuare, interesele profesiei, onest, asa cum o fac, zi de zi, de 20 de ani.
Alina Matei: Va multumesc pentru ca ati raspuns interesului utilizatorilor JURIDICE.ro si pentru ca ati stat de vorba cu mine. Mult succes!
Daniel Fenechiu: Si eu va multumesc!
Preluare: juridice.ro