DECALOG IV – DE CE NU POATE FI APLICAT PROGRAMUL ELECTORAL AL PPDD ( PARTEA I-A, LA NIVEL PARLAMENTAR )

Mulți romani se întreaba si ne întreaba de ce nu reusim sa impunem aplicarea măsurilor din Programul electoral al PPDD. Dacă nu a majoritatii măsurilor pe care le-am susținut in campania electorală, măcar a unora… Întrucât apreciez, nu doar ca aceste întrebări sunt pertinente, ci si ca este de datoria noastră sa răspundem, onest si explicit, romanilor care – prin efortul si votul lor, au făcut posibil ca PPDD-ul sa devină partid parlamentar si sa aibă aproape 3400 de aleși publici locali, o sa încerc ca, pe parcursul a doua materiale – primul dedicat activității parlamentare si al doilea activității alesilor publici locali, sa va prezint perspectiva mea…
* * *

Asa cum marea majoritate a prietenilor nostri stiu, urmare a votului popular exprimat pe 9 decembrie 2012 si a unei legi stambe si discriminatorii – care a făcut ca PPDD -ul, care obtinuse 15% din votul popular, sa obțină doar 11% din numărul parlamentarilor,  USL a obținut in Parlamentul Romaniei o majoritate zdrobitoare – aproape 70 %. Mai mult, datorită înțelegerilor subterane dintre PSD si UDMR si a intereselor formatiunii politice a minoritarii maghiare – de a își păstra reprezentanții in esaloanele 2 si 3 ale puterii USL-iste, in opoziție fata de USL au rămas doar PPDD si PDL, partide care împreuna nu însumau numărul de parlamentari necesar depunerii unei moțiuni de cenzura…
In aceste condiții – generate de majoritatea USL-ista de 70% , este cât se poate de evident faptul ca parlamentarii PPDD nu puteau obține votarea in Parlament a propunerilor lor legislative decât cu susținerea USL sau a unei părți a USL.. Fac precizarea ca, spre cinstea lor, mulți dintre colegii mei au inițiat propuneri legislative in concordanta cu „cele 100 de puncte” lansate de DD ori cu promisiunile făcute electoratului. De la eliminarea taxei TV (pe care o plătim de doua ori – odată cu factura de energie electrică si a doua oară cu abonamentul de cablu ) – măsura propusă de DD in cele 100 de puncte, la mărirea alocatiei pentru copii ori de la măsuri pentru o reforma reala in învățământ, sănătate sau administrație publica la descurajarea fenomenului infracțional, parlamentarii PPDD au inițiat si propus cele mai multe proiecte legislative. O simpla accesare a site-ului Camerei Deputatilor  ori a site-ului Senatului va va face sa constatați ca parlamentarii PPDD au fost cei mai laboriosi in inițiative legislative. Din păcate nici supermajoritatea USL in ansamblul ei, nici „fractiunea” social – democrata ori cea liberală nu si-au dorit sa susțină proiectele inițiate de opoziție. Ca sa fiu riguros , trebuie sa precizez ca aceiasi majoritate USL nu a susținut nici proiectele inițiate de parlamentarii Puterii. Ca actualul Parlament a legiferat doar ce si-a dorit Guvernul Ponta – OG-uri , OUG-uri si proceduri de urgentă ale Guvernului. Rar de tot si doar pe cale de excepție s-a mai aprobat câte o inițiativa legislativă a parlamentarilor, evident USL…
Cele mai importante propuneri le-am făcut in cadrul Comisiei pentru elaborarea Proiectului de revizuire a Constituției. Introducerea juratilor, principiul bunei administrări, interzicerea traseismului politic, limitarea la maxim doua mandate a oricărei funcții ori demnități eligibile ( deputat, senator, primar, președinte de CJ, consilier…), reducerea numărului de semnături necesare pentru initiativele cetatenesti ori pentru referendum ori  legiferarea populară sunt doar câteva dintre propunerile făcute de PPDD si – cu excepția principiului bunei-administrări, respinse de majoritatea USL-ista.
Întrucât, asa cum arătăm anterior, datorită zdrobitoarei majoritati USL-iste, nu am putut utiliza motiunea de cenzura – neavând nici chiar împreuna cu PDL-ul numărul necesar de parlamentari, ne-am manifestat opoziția la deciziile Guvernului Ponta prin moțiuni simple, declarații politice, întrebări si interpelări. Cine a urmărit activitatea parlamentara a putut sa observe cu ochiul liber ca PPDD -ul a fost cel mai acerb critic al Guvernului Ponta si al USL si totodata, stâlpul Opoziției.
In concluzie, chiar dacă nu am reușit sa impunem initiativele noastre legislative întrucât nu suntem la guvernare si nu avem majoritatea in Parlament, ne-am făcut datoria fata de electoratul nostru, initiind propunerile legislative pe care le-am promis si opunându-ne transparent si ferm la initiativele Puterii care nesocoteau interesul poporului prin toate mijloacele. Iar atunci cand Puterea, având suportul unei zdrobitoare majoritati parlamentare, a nesocotit grav interesul poporului, PPDD a inițiat contestarea legilor „strambe” si antipopulare la Curtea Constitutionala, ultimul exemplu in acest sens fiind „descentralizarea” lui Dragnea…

* * *

Chiar dacă dezertarile au subțiat Grupurile parlamentare ale PPDD, cei care am rămas si vom rămâne – probabil doar Cel de Sus știe cati… – vom continua sa aparam interesele poporului – initiind proiecte legislative in beneficiul celor mulți si de care nu-i pasa nimănui si opunându-ne prin toate mijloacele la tot ceea ce nesocoteste vointa populară. Am demonstrat ca învățăm repede, ca știm cum si ca putem… Vom rezista complotului ce vizează dezintegrarea PPDD, vom consolida structurile partidului si… nu mai e mult pana la alegeri…

By Daniel Fenechiu

Share Button
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.