Daniel Fenechiu: Preşedintele vrea să blocheze orice referendum în condiţiile noii legi până în octombrie 2014

Daniel Fenechiu, liderul deputaţilor PP-DD, a declarat, vineri, că retrimiterea la Parlament de către şeful statului a actului normativ care modifică Legea referendumului constituie un demers “demagogic”, dar ”ingenios”, având scopul de a bloca orice desfăşurare a oricărei consultări populare în condiţiile noii legi până cel puţin în luna octombrie 2014.

“Cererea preşedintelui Băsescu de reexaminare a legii privind modificarea Legii referendumului este un demers pe cât de demagogic, pe atât de ingenios. Întrucât Curtea Constituţională a statuat printr-o Hotărâre obligatorie că legea în forma aprobată de Parlament este constituţională, cu inovaţia în domeniu constând în termenul de un an de zile în ceea ce priveşte aplicarea, şi având în vedere faptul că în Parlament majoritatea USL deţine peste 70%, este evident că demersul preşedintelui va fi unul, practic, fără şanse”, a precizat Daniel Fenechiu.

Potrivit acestuia, demersul şefului statului este ”ingenios” pentru că “această cerere de reexaminare a fost înregistrată la Cameră în plină vacanţă parlamentară”.

“Ea nu va putea fi dezbătută decât, cel mai probabil, în cursul lunii septembrie. După analizarea cererii de reexaminare şi, probabil, respingerea acesteia şi menţinerea legii în forma iniţial adoptată, legea ar urma să fie promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial, ceea ce, probabil, că nu se poate întâmpla undeva mai repede de luna octombrie a acestui an în varianta cea mai optimistă. Asta înseamnă că, având în vedere termenul de un an de zile dat de CCR, un eventual referendum în condiţiile noii legi, care ca să fie valid, ar avea nevoie de o prezenţă de doar 30%, nu ar putea să aibă loc mai repede de octombrie 2014. Acesta este, practic, scopul preşedintelui, ca să blocheze orice referendum pe noua lege până la acel moment şi, mai ales, referendumul pe Constituţie”, a spus liderul deputaţilor PP-DD.

Daniel Fenechiu a subliniat că demersul şefului statului reprezintă o dovadă de politică partizană.

“Din păcate, preşedintele României continuă să fie jucător şi să facă politică partizană în loc să reprezinte interesele tuturor românilor”, a mai declarat liderul deputaţilor PP-DD.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis joi Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, susţinând ca fiind oportună reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să poată exprima voinţa cetăţenilor.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

 

Preluare: financiarul.ro

Share Button
Adaugă la favorite legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.