Avocatul Daniel Fenechiu: „Privatizarea Oltchim m-a determinat să intru în politică!”
Daniel Cătălin Fenechiu are 43 de ani, este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Bucuresti și membru în Baroul București de 17 ani. S-a făcut remarcat apărând multe vedete autohtone printre care și Dan Diaconescu. Ipocrizia clasei politice și celebrul dosar Oltchim l-au împins pe Daniel Fenechiu să intre în politică. Acesta candidează la funcția de deputat în colegiul 19, sector 4, Bucuresti, din partea PP-DD. În exclusivitate pentru revista noastră celebrul avocat ne-a acordat un interviu despre privatizarea Oltchim, despre politică, dar și despre pasiunile sale.
De ce ați ales profesia de avocat?
A fost prima profesie la care m-am gândit de copil, pentru că în familia mea erau numai avocați și preoți înainte de anul 1948. L-am întrebat pe bunicul meu ce face un avocat și mi-a prezentat așa de frumos această profesie încât am făcut o pasiune pentru avocatură.
Cum ați început?
Drumul a fost destul de greu pentru că eram în epoca comunistă, iar eu proveneam dintr-o familie de chiaburi, părinții mei nu erau membri de partid și nu am avut un dosar bun, cum se cerea atunci, pentru a intra la Facultatea de Drept. Așa că m-am angajat mecanic la o schelă de foraj, după care am lucrat și ca profesor suplinitor de limba română la o școală din Covasna. De abia în anul 1991 am intrat la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.
Ce v-a determinat să candidați la funcția de deputat?
Motivul pentru care m-am hotărât să intru în politică a fost dosarul Oltchim. Până atunci am cochetat cu politica fiind cel care a creat din punct de vedere juridic, partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD. Statutul de avocat al lui Dan Diaconescu îmi confera o oarecare neutralitate profesionalăși mi se părea suficient. Modul în care s-a desfășurat privatizarea Oltchim, incompetența multora din cei care sunt plătiți să conducă afacerile statului și debandada din clasa politică, m-au determinat săcandidez in colegiul 19, sector 4 din partea PP-DD.
Familia dumneavoastră ce a spus când a aflat că o să intrați în politică?
O decizie de acest fel nu poate fi luată fară ați consulta familia. Nu pot să spun că soția mea a fostîncântată de această decizie, dar ea a fost întodeauna alături de mine și mă sprijină.
Care este sloganul sub care candidați?
Ajunge! acesta este sloganul meu. Este un cuvânt reprezentativ pentru anumite lucruri pe care le propun. Ajunge cu minciuna, cu sărăcia, cu corupția, cu distrugerea sănătății, învățământului, cuîngroparea industriei. Ajunge cu dezbinarea poporului care este mințit din patru in patru ani că se face ceva pentru el, când în realitate viața poporului român se degradează pe zi ce trece. Ajunge!
De ce v-ar alege pe dumneavoastră și nu un alt candidat?
Cred că există suficiente motive raționale care pot determina un alegător să mă voteze. Pe de o parte ar fi pregătirea și cariera mea de avocat. Parlamentul României are nevoie de oameni care săcunoască legile și să facă legi bune, pentru că în acest moment avem legi care au creat un haos legislativ. Alt motiv ar fi că sunt o persoană care nu a făcut politică, dar am demonstrat în activitatatea de coordonator al unei firme de avocatură că mă pricep să coordonez activități aducatoare de venituri, respectând oamenii cu care lucrez.
Ce v-ați propus să schimbați dacă o să câștigați alegerile?
Ceea ce pot să vă spun este că lucrurile pe care le am incluse în programul meu vor constitui priorități ale activității mele de parlamentar. Îmi doresc să transpun în realitate dorința multor români de a reforma justiția prin reintroducerea curților cu jurati. Alt lucru pe care vreau să-l fac este depolitizarea administrației publice, un set de măsuri care să combată discriminarea din învățământîntre copiii bogați și cei săraci deoarece copiii bogați își permit să facă meditații cu dascalii lor și cei săraci nu. Vreau să vin cu un proiect de lege în favoarea profesorilor, să fie plătiți în mod decent și să beneficieze de locuințe de serviciu. În sănătate trebuie stopat exodul medicilor și trebuie readuși cei plecați din țară. Deasemenea, siguranța cetățeanului este o problemă cu care ne confruntăm la nivel național, aplicarea unor pedepse mai aspre pentru fenomenul de violență ar fi necesare.
Vă considerați un om împlinit, fericit?
Cred că sunt în situația normală a unui om care muncește de la 18 ani, care e pasionat de ceea ce face și care poate dormi liniștit pe perna lui.
Ce pasiuni aveți?
Îmi place teatrul foarte mult, șahul și îmi place să merg la munte.
Colecționați ceva?
Da, colecționez brichete vechi.
Regretați ceva?
Viața este un lung șir de experiențe și cred că e bine să nu regreți nimic din ceea ce ai decis să faci, tot ce faci trebuie să-ți asumi. Totuși dacă ar fi să dau timpul înapoi poate aș lua alte decizii. Regret că în perioada facultății am refuzat niște propuneri de afaceri și mai regret că n-am intrat mai devreme în politică .
sursa: revistapasiuni.ro